2019-01-28

I mars 2016 var det få som spetsade öronen när säkerhetsskydd nämndes. Jag jobbade då på Säpo och minns hur glada vi på presstjänsten var när åtminstone en redaktion gjorde huvudnummer av de skarpa varningssignaler som chefsanalytikern sände på en pressträff om myndighetens årsbok:

Ett fullgott säkerhetsskydd?
Artikeln har tre år på nacken och mycket har hänt sedan dess. Tyvärr kan somligt ha haft skadlig inverkan. Nyhetsrubrikerna har varit många och jag tror knappast att ämnet kommer i skymundan på någon pressträff framöver. Låt oss hoppas att vi ska slippa läsa om fler pyrande skandaler i offentliga förvaltning. Men framför allt: att skyddet kring verksamhet som har betydelse för rikets säkerhet fungerar väl. Att systemen är intakta och att ansvariga runtom i landet vet hur ett fullgott säkerhetsskydd ska se ut.

Efter åtta år – ny säkerhetsskyddslagstiftning 1 april
Mer positivt är att den nya säkerhetsskyddslagen träder i kraft om knappt två månader. Den är hett efterlängtad av många som länge jobbat med frågorna och som frustrerat över hur både teknik och det globala samarbetet sprungit ifrån lagstiftningen. Det har nu gått åtta år sedan regeringen tillsatte en särskild utredare med uppdrag att göra en översyn av säkerhetsskyddslagstiftningen. Syftet var att bättre anpassa den till det som krävs för att skydda verksamhet som har betydelse för Sveriges säkerhet och till de krav det internationella samarbetet ställer. Men tittar man tillbaka på Säpos årsböcker så fanns det anledning till allvarlig oro redan 2006, så det är verkligen på tiden att den nya lagstiftningen sjösätts.

Ett helt yrkesliv med säkerhetsskyddet
Några av medarbetarna på Vesper har ägnat nästan hela sitt yrkesliv åt säkerhetsskyddsfrågorna och ser med både glädje och sorg hur de nu hamnar högt på säkerhetsagendan. Men ibland måste det inträffa påfrestande saker för att vi ska bli varse hur sårbart vårt samhälle är.

”Att skydda det mest skyddsvärda” kan låta enkelt och självklart, likaså att ”följa lagstiftningen, ha ordning och reda”. Mina kollegor som jobbat med den kommande lagstiftningen en längre tid vittnar om både komplexa och enklare uppdrag, främst säkerhetsskyddsanalyser. Det är kollegor som lämnar både strategisk och praktisk input till våra kunder, allt beroende på behov. Och jag ser hur de kommer tillbaka med glöd i ögonen från de här uppdragen. Det liksom lyser om dem: ”Äntligen!

Sirpa Franzén, kommunikationschef